20 години "Караджъ Турс", 20 години пътуваме заедно с Вас! Годината започва с 20 лева отстъпка, подарък от нас!    ГРАБНИ ВАУЧЕРА, СЕГА!

Индия

Индия - Туристически Дестинации и Забележителности

Индия, официално Република Индия (на хинди: भारत गणराज्य; на английски: Republic of India), е държава в Южна Азия. Разположена е на полуостров Индустан, на юг от Хималаите, на изток от Арабско море, на запад от Бенгалския залив и на север от Индийския океан. 

повече за Индия

 Граничи с държавите Пакистан, Китайска народна република, Непал, Бутан, Бангладеш и Мианмар (Бирма) и има обща дължина на бреговата линия от 7517 km. Разделена е на 29 щата и 7 съюзни територии, а столица на самата държава е Делхи. Индия е седмата по големина страна в света и втора по население.

Индия

какво е времето

Кога да посетим Индия

Климатът на Индия е субекваториален, мусонен, а на север – тропичен. Характеризира се с три сезона: горещ, влажен, с господство на югозападните мусони (юни – октомври); сух, относително прохладен, с преобладаване на североизточните пасати (ноември – февруари); много горещ, сух, преходен (март – май). По време на влажния сезон средно падат около 80% от годишната сума на валежите. С най-голямо овлажнение са наветрените склонове на Западните Гхати (до 5000 – 6000 mm годишно), а най-дъждовното място на Земята са южните склонове на масива Шилонг (около 12 000 mm). Най-сухите райони на страната са в северозападната част на Индо-Гангската равнина (на места под 100 mm с 9 – 10 месеца сух период) и централната част на полуостров Индостан (300 – 500 mm с 8 – 9 месеца сух период). Количеството на валежите силно се колебае през различните години. Средната януарска температура в равнините на север е около 15°С, на юг – до 27°С, през май повсеместно е 28 – 35°С, а през отделни дни до 45 – 47°С. През влажния период температурити в по-голямата част от Индия са 27 – 28°С. В планините на височина 1500 m през януари е около -1°С, през юли 23°С, а на височина 3500 m съответно -8°С и 18°С. 


Препоръчани оферти

популярни Популярни дестинации