20 години "Караджъ Турс", 20 години пътуваме заедно с Вас! Годината започва с 20 лева отстъпка, подарък от нас!    ГРАБНИ ВАУЧЕРА, СЕГА!

Грузия

Грузия - Туристически Дестинации и Забележителности

Грузия  е държава в Източна Европа , на източния бряг на Черно море, между Русия и Турция. Грузия покрива територия от 69 700 km², а населението ѝ достига до 5 милиона. Столицата и най-големият град е Тбилиси.Грузия е унитарна, полупарламентарна република, като правителството се избира чрез представителна демокрация. 

повече за Грузия

Вътрешното название на Грузия („Сакартвѐло“, „земя на картвелите“) идва от името Картли на една от основните историко-географски области на Грузия, люлката на нейната държавност. Европейското название на Грузия, „Georgia“, е екзоним, използван още от средновековния период. Това име се свързва със Св. Георги, заради специалното отношение на грузинците към този светец. Наложилото се в български, руски и в ред други езици наименование Грузия произхожда от „Гурджан“, „Гурзан“ от арабско-персийски, сирийски и други източници. Смята се, че тези имена идват от арабско-персийското „гурдж“ („гурджистан“ – „страна на вълците“), отиващо към персийското „горг“ – „вълк“ и свързано с древноперсийското Вркан.

какво е времето

Кога да посетим Грузия

Кавквазките планини предпазват Грузия на север от проникването на студени, а на юг – от проникването на горещи и сухи въздушни течения. Това позволява на Черно море да въздейства на климата. Климатичните пояси, които заема Грузия, са от влажни субтропични в западната част до умереноконтинентални в източната част на страната. Средната температура на страната е 15 °C в Западна и между 11 и 13 °C в Източна Грузия. Средните валежи в западната част са 3000 mm, а в източната – 400 mm. Пролетта в Грузия е къса и съпроводена от спонтанна промяна на времето, лятото е горещо. Есента е слънчева и топла, а зимата е бедна на снеговалеж.

Препоръчани оферти

препоръчани

популярни Популярни дестинации