20 години "Караджъ Турс", 20 години пътуваме заедно с Вас! Годината започва с 20 лева отстъпка, подарък от нас!    ГРАБНИ ВАУЧЕРА, СЕГА!

Принос (Prinos), Гърция

Принос (Prinos) - Туристически Дестинации и Забележителности

Прѝнос или Каливес (на гръцки: Πρίνος, до 1981 година Καλύβες, катаревуса Καλύβαι, в превод Колиби) е крайбрежно курортно село на остров Тасос над нос Принос с 1185 жители (2001).

Отстои на 16,5 km от главния град Лимен на обиколния път на Тасос. По време на българското управление на остров Тасос пристанището е опорен пункт на Българската армия.

Както е обичайно за селищата на острова, центърът му е на 2 km от пристанището му Скала Прину (Σκάλα Πρίνου), наричано и Ормос Прину (Όρμος Πρίνου), където и в съседния крайбрежен квартал Неа Принос (Νέα Πρίνος) постоянно живеят още 122 души. То е второто по важност пристанище след това на главния град и има пряка връзка с ферибот до Кавала. В гората тук е къмпингът на селото, а носът се обхваща от един от най-прочутите плажове на острова, дълъг над 2,5 km, награден е със син флаг. Морето е плитко, чисто и спокойно, оттам е традиция да се наблюдават красивите залези. Самото село е на 50 m надморска височина, има кметство, няколко църкви, здравно заведение, училище и известния на острова традиционен Понеделник пазар, където местните продават и купуват натурални храни, напитки, плодове и зеленчуци, произведени от тях и различни облекла, обувки и стоки, предлагани от дребните търговци.

Околните склонове на високата планина Ипсарио (1203 m) са покрити със средиземноморски борови гори (пинии), сред които растат кипариси, чинари, ела, див кестен, паламудов дъб, лаврови и др. вечнозелени храсти, а в самото село и около него растат палми, смокини, праскови, бадеми, нарове, лозя, маслини, лимони, портокали, олеандри и други средиземноморски видове.

Край селото са съоръженията на Олайв Ойл Асоусиейшън Принос – големите маслинови преси за натурален зехтин от тукашните маслинови горички. Принос е и седалището на Пчеларската асоциация на Тасос и на Земеделските кооперации на Тасос. Основната земеделска продукция е пчелен мед, зехтин, вино, отглеждане на овце и домашни кози, риболов, улов на октоподи и на омари. Друг поминък е добивът на дървесина и най-вече туризмът, радващ се на близките пясъчни плажове, удобното за яхти и фериботи пристанище, високата планина, считана геологически за част от Родопите, с нейните манастири и археология, натуралните храни и напитки и живописните морски и планински панорами. Заради добре уреденото работещо денонощно медицинско заведение Принос се смята за център на здравеопазването на острова. До 2012 година Принос е център е на едноименната община, в която освен него влизат селата Мегалос Принос, Микрос Принос и манастирът „Свети Пантелеймон“. 

повече за Принос (Prinos)

какво е времето

Кога да посетим Принос (Prinos)

популярни Популярни дестинации