20 години "Караджъ Турс", 20 години пътуваме заедно с Вас! Годината започва с 20 лева отстъпка, подарък от нас!    ГРАБНИ ВАУЧЕРА, СЕГА!

Черна Гора

Черна Гора - Туристически Дестинации и Забележителности

Черна гора (на черногорски: Црна Гора, Crna Gora, „Черна планина“) е държава на Балканския полуостров.Площта ѝ е 13 812 km², от които 13 605 km² суша и 207 km² водна площ. Граничи с Хърватия и Босна и Херцеговина на запад, Сърбия на североизток, Косово на изток и Албания на юг. Има излаз на Адриатическо море.

повече за Черна Гора

Земите на днешната Черна гора са населявани от илирите. По-късно стават част от Римската империя под наименованието Превалитания, а след това от Византия (395). По време на Великото преселение на народите тук се заселват славяни и авари, които се смесват с местното далматинско население. Създава се княжество Дукля.

След преброяване на населението в Черна гора през 2003 г., в страната живеят общо 620 145 души. Около 78% са се декларирали като християни, а 74,2% – като православни християни, 17,7% са потвърдили мюсюлманска принадлежност, 3% са други и хора неопределени на преброяването, а 1% са атеисти.

какво е времето

Кога да посетим Черна Гора

В по-голямата част от страната климатът е умереноконтинентален, а по крайбрежието на Адриатическо море и около Шкодренското езеро – субтропичен, средиземноморски. Средната януарска температура е 6-8°С, а средната юлска – 24-25°С. Годишната сума на валежите е около 1800 mm, а по крайбрежието до 3000 mm, като този район е най-влажният в Европа. 

Препоръчани оферти

препоръчани

Черна Гора - Будва

популярни Популярни дестинации